Stránky

neděle 20. prosince 2015

pekli jsme o Vánocích minulých


Letos se prostě moc nezadařilo. 
A když už zadařilo, nestihla jsem ani nafotit.
Posílám tedy souhrn cukroví z roku minulého. 
To bylo jak hezké, tak dobré! No a třeba se ještě letos na něco zmůžu. :) 



Lili byl v té době rok a čtyři měsíce.
Protože je to mlsoun a já se snažím jí dopřát, však zdravě, pekla jsem hlavně pro ni (Milý je vděčný za všechno) . :)
Vánoce tedy byly v znamení ovesných sušenek. Převážně.

Na první potřebujeme :
Velký hrnek ovesných vloček, nejlépe drcených, konopné semínko, asi šest kuliček hroznového vína, jeden velký, zralý banán, lněné semínko, sirup z ječného sladu (zde dle chuti, ale není třeba moc sladit), hrst slunečnicového semínka,
Veškeré ingredience smícháme dohromady, na plech klademe lžičkou  a z těsta děláme placičky. 
Pečeme na 180°C asi 15 minut (podle trouby). 


U ovesných sušenek na obrázku je postup vlastně úplně stejný. 
Smícháme veškeré uvedené ingredience, přidáme některý z rostlinných sirupů dle potřeby, z těsta vytvoříme bochánky nebo placičky a pečeme na 180°C . 
Kokosové pečeme dokud nezlátnou okraje, u hruškových musíme  dát na dojem. :)


Tyhle RAW kuličky milujeme.
Jsou tak ... zvláštně dobré, snadné, rychlé a zdravé! 
Jak na ně?
200 gramů slunečnicových semínek necháme přes noc nemočené ve vodě.
Druhý den je dáme do mixéru společně se 100 gramy goji semínek, 100 gramy vlašských ořechů, přidáme pět lžic rozpuštěného kokosového oleje, čtyři lžíce agáve sirupu a mixujeme do hladké pasty.
Z té potom tvarujeme kuličky,  které obalujeme ve strouhaném kokosu.
Po obalení nechte ztuhnout v lednici. 


Na ihned měkké perníčky potřebujeme:
400 gramů hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžičky perníkového koření, 
lžičku jedlé sody, 100 gramů tuku na pečení a 140 gramů moučkového cukru.
Změklý tuk, vejce a cukr utřeme, přidáme mouku, med, sodu a koření.
Vypracujeme těsto a necháme na 30 minut odpočívat v lednici.
Z těsta poté vyválíme silnější plát, vykrajujeme libovolné tvary a klademe na pečícím papírem vyložený plech. 
Pečeme na 180°C NE DÉLE, jak 8 minut! :)
Na polevu jsem smíchala 200 gramů moučkového cukru, lžíci citronové šťávy a jeden bílek.

Uznávám, poslední recept ke zdravým zrovna nepatří. 
letos jsem vsadila na perníčky ze šaldové mouky bez vajíček a zbytečného cukru.
No ... První várka byla nehezká, však dobrá a už není. :) 
Je možné, že se Vám ještě do Vánoc stihnu "pochlubit".
U druhé várky jsem experimentovala ještě víc a smíchala žitnou a špaldovou mouku. 
Ehmm, Lili chutnají, vypadají lépe, ale s perníčky to asi moc společného nemá. 
Říkáme jim tedy prostě sušenky. :-D

Veselé pečení, kouzelnou (poslední) adventní neděli, 
Gabri. ♥





2 komentáře:

Mockrát děkuji za milý komentář! :)