Stránky

pondělí 11. dubna 2016

hon na medvěda


Píší o něm všichni a všude. 
Tak já musím taky! 




V pátek byla zima a ošklivo. 
Byl to však jediný den v týdnu, kdy jsme mohli trávit den pohromadě, tak jsme si naplánovali malý výlet na MEDVĚDÍ ČESNEK.
Mňam!
Tolik jsem se na jeho sezónu těšila! 


V Grygově, kousíček od Olomouce, ho rostou lány.
A my, lovci   sběrači, jsme ho nasbírali hned tři kila (a přesto mám už teď pocit, že ho máme málo).
Zpracovat ho už bylo trošku náročnější, ale stálo nám to za to.
Vaří se z něj skvěle! Snadno, rychle, chutně. Tak to mám nejraději. ♥


Posílám pár receptů, jak tento zelený poklad využít v kuchyni.

•Polévka:

-200 gramů medvědího česneku, 500 mililitrů zeleninového vývaru, 3 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 4 brambory ve velikosti 'tak akorát', 150 mililitrů ovesné smetany, bylinkový pepř a bylinkovou sůl.



Na olivovém oleji si osmahneme nakrájené šalotky. Pokud se vám je podaří spálit, jako mně, nakrájíme je znovu a znovu krátce smažíme. :)
Po chvilce přidáme na malé kousky nakrájené brambory a asi 3 minuty promícháváme společně s bylinkovým pepřem a solí (dle chuti).
Přilijeme zeleninový vývar a necháme vařit.
Jakmile jsou brambory hotové, přidáme asi 150 mililitrů ovesné smetany, 200 gramů nasekaného medvědího česneku, necháme chvíli probublat a vše rozmixujeme mixérem.
Podáváme se ztraceným vejcem.

•Těstoviny s pestem

- makarony, 2 svazky medvědího česneku, 2 hrstky slunečnicových semínek a vlašských ořechů, olivový olej, 50 gramů parmazánu.

Mezi tím, co se nám v osolené vodě vaří těstoviny, 
na jemno rozmixujeme oříšky a semínka, po chvíli přidáme nasekaný medvědí česnek a mixujeme dál. 
Až budeme mít z oříšků, semínek a česneku kaši, přidejte 6-7 lžic olivového oleje, promíchejte a nakonec přidejte nastrouhaný parmazán, opět promixujte. 

Hotové pesto smícháme s těstovinami a hodujeme. :)

•Máslo

Tady asi není nutný žádný recept, postup. 
Pro jistotu však...
- máslo, medvědí česnek


Do potřebného množství změklého másla přidáme na jemno nasekaný medvědí česnek. 
Promícháme a mažeme. :)


Máslo si můžeme i zamrazit a použít třeba ke smažení masa, tofu, zeleniny... 











1 komentář:

Mockrát děkuji za milý komentář! :)